Direktlänk till inlägg 6 december 2010

Får det lov o vara lite....äcklig/farlig mat??

Av Ellen - 6 december 2010 21:08

De säger att en människas skräp kan bli en annan mans skatt. Detsamma kan sägas om mat: en mans mardröm faktist kan vara en annan mans delikatess. Från kotunga och gristryne till kycklingfötter, från stekta maskar och grodlår till stekta sniglar - detta en lista över några av de många konstiga saker som folk faktiskt äter (som ofta är förvånandsvärt välsmakande). Om du har ätit lite för mycket sista tiden och skulle må bra att dra ner på matintaget tror vi att denna lista kan hjälpa till med att minska aptiten. Här är lista över de tio märkligaste maträtterna från hela världen, vi börjar på plats 11 och räknar ned till plats 1.

11. Svensk Hackmat

Svensk gammal kost, som består av lungmos.

10. Stekta hjärnsmörgåsar

Långt innan rädslan för galna ko-sjukan hade spridit sig runtom i världen kunde man beställa en smörgås med stekt kalvhjärna i mellan tunna skivor av vitt bröd i St Louis, Missouri, USA. Smörgåsen finns fortfarande i Ohio River Valley. Här har man friterat hjärnan och serverar den mellan hamburgerbröd. I El Salvador och Mexiko äter man hjärnor från nötkreatur, kärleksfullt kallade sesos på spanska, som ofta använda i tacos och burritos. Hjärnan har en grötig konsistens och smakar väldigt lite i sig så man får tillsätta kopiösa mängder av stark sås för att få smak.

9. Haggis

En traditionell skotsk maträtt är haggis, som är gjord av malet hjärta, lever och lunga från ett får. Detta blandar man med lök, kryddor, havremjöl, salt och öl och kokar i några timmar i fårmagen. Larousse Gastronomique, en populär Encyclopedia of gastronomiska läckerheter hävdar att haggis har "en utmärkt nötaktig konsistens och läckra välsmakande aromer." Haggis är tillgänglig året runt i skotska stormarknader och ar ofta tillagad med ett konstgjord hölje snarare än den traditionella fårmagen. En del säljs i burkar och kan värmas upp i mikrovågsugen. Liknande rätter finns i andra europeiska länder då man använder get, gris eller nötkött istället för får.

8. Insekter

Ätandet av insekter kallas för entomofagi och är ganska vanligt i många delar av världen, med undantagen Europa och Nordamerika (dock verkar insekterna vara en favorit hos detagarna av TV-showen "Fear Factor"). Det är inte ovanligt att hitta leverantörer som säljer friterade gräshoppor, syrsor, skorpioner, spindlar och maskar på gatorna i Bangkok, Thailand. Insekter har en hög halt protein och innehåller tydligen en mängd av viktiga fettsyror och vitaminer. Faktum är att man ofta gör mjöl från att torka och mala mask används ofta för att göra choklad chip cookies. Så nästa gång du tror att det är en fluga i soppan, kan det faktiskt bara vara en del av presentationen. Känner du att insekter kan vara något för dig, kanske det är dags att boka ett hotell i Bangkok.

7. Rocky Mountain Ostron

Vad är det som är så konstigt med dessa ostron? Förmodligen det faktum att de inte är av den typ du hittar längst ner i havet, utan att de snarare är ett fantasinamn som ges till friterade testiklar från en buffel, en tjur eller ett vildsvin. Rocky Mountain ostron (även kallade prärie ostron) är välkända, framför allt i vissa delar av USA och Kanada där boskapsuppfödning är vanligt. Testiklarna är skalade, kokta, rullade i en mjölblandningen och stekta och serveras sedan med en fin cocktail sås.

6. Fylld Camel

Receptet för en hel uppstoppad kamel ser ut som ett dåligt skämt, med ingredienser som en hel kamel, ett helt lamm och 20 hela kycklingar. Detta recept är listat i Guinness Rekordbok som den största maträtten på en meny i hela världen, dock så har man utelämnat information med konkreta exempel på om någon var villig att äta denna maträtt. Legenden säger att att en hel uppstoppad kamel är en traditionell Beduinisk maträtt som förbereds som en rysk docka. En kamel fylls med ett helt lamm, lammet fylls med höns och kycklingar som fylls med ägg och ris. Allt detta blandas ihop och grillas innan man serverar det. Varesej detta är helt sant eller inte, så gör mängden mat som krävs för att laga denna maträtt att den förtjänar en plats på vår lista.

5. Hakarl

Anthony Bourdain, som känd för att äta några av de märkligaste livsmedeln i världen, hävdar att hakarl är det mest motbjudande sak han någonsin ätit.. Det tillverkas av att konservera håkäring eller brugd som får jäsa i två till fyra månader. Hakarl är en isländsk maträtt som sags ska stinka av ammoniak. Den är tillgänglig året runt i isländska butiker och serveras ofta i kuber på tandpetare.

4. Fugu

Fugu är det japanska ordet för giftiga blåsfiskar, som är fyllda med giftet tetrodotoxin, vilket gör dem dödliga. Endast särskilt utbildade kockar, som måste genomgå två till tre års utbildning och har klarat ett officiellt test, är tillåtna att förbereda fisken. Vissa kockar väljer att lämna en minimal mängd gift i fisken för att ge en stickande känsla på tungan och läpparna eftersom Fugu till smaken kan annars vara ganska intetsägande. Själva tjusningen med Fugu verkar vara att överleva ätandet, snarare än själva smaken av den dödliga fisken.

3. Casu Marzu

Denna maträtt hittade i Sardinien, Italien. Casu marzu är en ost som innehåller levande insektslarver. Dessa larver tillsätts avsiktligt till osten för att främja jäsningen och få den till en nivå som är nära nedbrytning som sögs ska leda till att ostens fetter bryts ner. De små, genomskinliga maskar kan hoppa upp till en halv fot om de blit störda i sitt arbete, vilket kan förklarar varför det är rekomenderat att borsta av insekterna innan du avnjuter en sked av den stickande ost.

2. Sannakji

Nu när sashimi och sushi är tillgängligt över hela världen så betraktas inte konumptionen av råa skaldjur längre som ett äventyr. Den koreanska delikatessen sannakji är dock något helt annat, då fisken och skaldjuren på tallriken inte är helt döda. Levnade bläckfisk skivas upp och kryddas med sesamolja. Tentaklerna rör sig fortfarande när denna maträtt serveras och om man inte tuggar noggrant, kan de små sugkopparna fastna i mun och svalg. Detta är inte en maträtt för klenmodiga. Varför inte ta en tripp till Asien och ta en del av dessa läckerheter, det finns många bra hotell i Asien.

1. BALUT

BALUT verkar finnas på varje "konstig mat" lista, vanligtvis i toppen, och av goda skäl. Även om denna rätt inte slingrar omkring på tallriken som den Koreanska bläckfisken, så är detta befruktade ank- eller kycklingägg med en nästan utvecklat embryo som kokas, lätt en av de märkligaste livsmedel i världen. BALUT är mycket vanligt i Filippinerna, Kambodja och Vietnam och säljs ofta av gatuförsäljare. Det sags att BALUT smakar ägg och anka (eller kyckling), som i huvudsak är vad det består av. Många säger att det är överraskande att ett livsmedel som verkar så bisarrt och exotiskt, som ofta har fågelns kännetecken synligt utvecklade, kan smaka så banalt. Det verkar som mycket mat som till en början ser konstigt ut, beskrivs som att smaka just kyckling.

 

  

Får det lov o vara lite Sannakji???


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellen - Tisdag 6 feb 14:57

Vi har ju skaffat skatter o det har verkligen inte varit nån dans på rosor (varför man nu säger så för det rosor är ju taggiga o jävliga) men hur som så har det inte varit bra..det började med att ja kastrerade katterna o då visade det sig att på den...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 16:45

Herregud...ja nu kan vi i alla fall inte säga att vi inte fick en vit jul eller vinter för den delen...men känner att det räcker nu...just nu så har vi 5 plusgrader solen har lyst och en hel del av snön har försvunnit men också gett stora vattensamli...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 15:47

Här är det sjukstuga deluxe..nja kanske inte riktigt så illa men det har varit..började med att Livia fick lite ont i huvudet o halsen i torsdagskväll..kände sig inte jättesjuk på fredag men valde att stanna hemma o det var väl tur det för POFF från ...

Av Ellen - Tisdag 16 jan 14:39

Halva januari har gått o det var över 1 månad sen som ja skrev nåt här...sa att ja skulle bli bli bättre på att skriva o det såg vi ju hur det gick med det....men å andra sidan så kan man ju inte tvinga fram nåt att skriva om, om man inte kan vill el...

Av Ellen - 9 december 2023 15:11

Endast 22 dagar kvar av 2023...även detta året har varit en speciellt år..så mycket elände som har hänt/händer i Sverige och i övriga länder...krig...dödskjutningar...bränder av olika de slag...ja det har varit så mycket neagtiva händelser så man ork...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards