Direktlänk till inlägg 9 februari 2011

Varför drömmer man??

Av Ellen - 9 februari 2011 11:08

Drömmar har fascinerat människan i alla tider. Ämnet är mångfasetterat, har förorsakat många teorier och beskrivs bäst i en längre artikel, men låt oss försöka sammanfatta det kort.


En sömncykel består av fem steg som återkommer ett antal gånger under sömnen.


 Vi drömmer huvudsakligen (men inte enbart) under det femte­ steget, den så kallade drömsömnen eller rem-sömnen.


Rem står för ”rapid eye movement” och karakteriseras bland annat av just snabba ögonrörelser, ökad andnings- och hjärtfrekvens samt att hjärnan är aktiv. Resten av kroppen är normalt dock stilla.


Drömmar handlar om att det centrala nervsystemet bearbetar information, men exakt varför vi drömmer finns det många teorier om.


Fysiologiskt kan det handla om att ”träna” nervsystemet; psykologiskt om att gå igenom dagens alla intryck och sovra bland dem.


Vi drömmer mycket om oss själva och personer vi känner. Exemplen är även många där man säger sig ha kommit på lösningar på problem i drömmar.


Barn sover mycket rem-sömn, vilket indikerar att den har med inlärning att göra.


Pionjären Sigmund Freud menade att drömmar helt enkelt är förträngda önskningar som vi inte låter komma fram i vaket tillstånd.


En annan teori, som väckte stor uppmärksamhet på 1970-talet, är att drömmar består av slumpmässiga hjärnimpulser och att vi sedan sätter ihop dessa minnesfragment för att göra drömmen begriplig.


Ofta rymmer drömmar tvära kast i tid och rum, vilket kan stödja denna teori alternativt förklaras av att hjärnans centrum för tids- och rumsbegrepp är mindre verksamt i sömnen.


Vi glömmer mycket snabbt vad vi drömt. Freud ansåg att vi helt enkelt inte vill komma ihåg våra drömmar. Andra menar att verkligheten tar över när vi vaknar och får oss att tänka framåt, inte bakåt.


En annan teori är att eftersom vi lär oss genom att repetera och associera, är det svårt att erinra sig drömmar – de är ju ofta unika och ganska vaga.


Har man återkommande drömmar brukar man å andra sidan minnas dessa.

Det finns många goda råd om hur man kommer ihåg sina drömmar. Ett är att se till så att man vaknar direkt när man lämnar rem-sömnen, för då minns man som bäst.


Ett annat är att vakna långsamt och försöka behålla stämningen från den senaste drömmen. Papper och penna för att snabbt skriva ner vad man minns är ett bra tips.


En av många intressanta aspekter inom drömforskningen är varför vi vanligtvis inte förstår att vi drömmer medan drömmen pågår.


Vi kan ju utan problem särskilja verklighet från dröm när vi är vakna. Eller om det nu är så som den engelske filosofen Bertrand Russell sade (i vaket tillstånd): ”I do not believe that I am now dreaming but I cannot prove I am not.”



Infon om varför vi drömmer har ja hittat här... 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellen - Tisdag 6 feb 14:57

Vi har ju skaffat skatter o det har verkligen inte varit nån dans på rosor (varför man nu säger så för det rosor är ju taggiga o jävliga) men hur som så har det inte varit bra..det började med att ja kastrerade katterna o då visade det sig att på den...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 16:45

Herregud...ja nu kan vi i alla fall inte säga att vi inte fick en vit jul eller vinter för den delen...men känner att det räcker nu...just nu så har vi 5 plusgrader solen har lyst och en hel del av snön har försvunnit men också gett stora vattensamli...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 15:47

Här är det sjukstuga deluxe..nja kanske inte riktigt så illa men det har varit..började med att Livia fick lite ont i huvudet o halsen i torsdagskväll..kände sig inte jättesjuk på fredag men valde att stanna hemma o det var väl tur det för POFF från ...

Av Ellen - Tisdag 16 jan 14:39

Halva januari har gått o det var över 1 månad sen som ja skrev nåt här...sa att ja skulle bli bli bättre på att skriva o det såg vi ju hur det gick med det....men å andra sidan så kan man ju inte tvinga fram nåt att skriva om, om man inte kan vill el...

Av Ellen - 9 december 2023 15:11

Endast 22 dagar kvar av 2023...även detta året har varit en speciellt år..så mycket elände som har hänt/händer i Sverige och i övriga länder...krig...dödskjutningar...bränder av olika de slag...ja det har varit så mycket neagtiva händelser så man ork...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards