Direktlänk till inlägg 1 oktober 2013

Hit går pengarna

Av Ellen - 1 oktober 2013 11:24

Insamlat och utdelat


Sedan starten 2003 har Rosa Bandet-kampanjen samlat in närmare 404 miljoner kronor till cancerforskningen. Cancerfonden har under samma tid (2003-2012) sammanlagt delat ut drygt 448 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning. Dessa pengar har finansierat 164 forskningsprojekt eller forskartjänster. Pengarna som samlas in under kampanjen utgör en betydande del av de cirka 400 miljoner kronor som Cancerfonden delar ut varje år till svensk cancerforskning. Under 2012 års Rosa Bandet-kampanj samlades närmare 50 miljoner kronor in.


Vi stödjer den främsta forskningen



Bara i år, 2013, delar Cancerfonden ut 401 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Forskare och vårdpersonal över hela landet har under året möjlighet att ansöka om anslag från dessa miljoner. Cancerfondens forskningsnämnd beslutar vilka ansökningar som ska få anslag och låter alla ansökningar, oavsett cancerform, konkurrera med varandra i nationell konkurrens. På så sätt säkerställs att den främsta forskningen – den med bäst förutsättning att göra framsteg – får stöd..



Cancerfondens kostnader


14,9 procent av Cancerfondens insamlade medel går till kostnader för insamling och administration (2012 års redovisning), resten används till forskningsfinansiering, opinionsbildning och kunskapsspridning. Svensk insamlingskontroll, SI, accepterar upp till 25 procent i insamlings- och administrations-kostnader för att dela ut 90-konton.


Kampanjen bidrar till ökad finansiering av bröstcancerforskning


Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige, vilket är bakgrunden till att Cancerfonden har en särskild aktivitet för att klara finansieringen av denna diagnos. I tidigare års Rosa Bandet-kampanjer var de insamlade pengarna öronmärkta för direkt bröstcancerforskning (t ex unga forskare, forskningsprojekt). Syftet var att bredda basen för svensk bröstcancerforskning. Genom Rosa Bandet-kampanjen har Cancerfonden skapat uppmärksamhet kring bröstcancerproblemet och ökat forskningsfinansieringen, vilket starkt bidragit till att vi nu har en bred och internationellt framgångsrik bröstcancerforskning i Sverige.



Genombrott tack vare forskningen


Svenska bröstcancerforskare är framgångsrika ur ett internationellt perspektiv, samtidigt är det viktigt att känna till att forskning till sin natur är internationell. Forskningsresultat sprids mellan länder och ofta samarbetar forskargrupper från olika delar av världen. Det gör att genombrott och nya upptäckter ofta görs av flera forskargrupper tillsammans. Några av de senaste genombrotten inom bröstcancerforskningen har lett till:


  • Införandet av antiöstrogenbehandling vid bröstcancer som är östrogenberoende.
  • Behandlingar med en kombination av olika typer av cytostatika, vilket ökar överlevnaden.
  • Upptäckter att bröstbevarande kirurgi kombinerat med strålning har lika bra effekt för överlevnaden som att ta bort hela bröstet.
  • Upptäckten att långt bruk av hormonpreparat vid klimakteriet ökar risken för vissa typer av bröstcancer.
  • Att man kan utreda orsaken till cirka hälften av all ärftlig bröstcancer.
  • Att läkemedlet Herceptin införts för behandling av en speciell form av bröstcancer och att det minskar risken för återfall.
  • Upptäckter att det, på molekylär nivå, finns flera olika typer av bröstcancer vilket ökat kunskapen om sjukdomens komplexitet.
  • Införandet av allmän mammografiscreening för tidig upptäckt av bröstcancer.
  • Känsligare och mer skonsamma undersökningar av lymfkörtlarna i armhålan.

Här finns det största behovet av forskning i dag


När det gäller bröstcancer är det framförallt två forskningsområden vi vill peka på:


  • Forskning kring skräddarsydda behandlingsmetoder vid bröstcancer, det vill säga rätt behandling till rätt patient.
  • Forskning kring hur man ökar livskvaliteten hos patienter med bröstcancer, bland annat genom lindrigare behandlingsmetoder och effektiva stödåtgärder.

Generellt är det fyra områden inom cancerforskningen där Cancerfonden ser ett stort behov av mer forskning:


  • Grundforskning för ökad förståelse av de mekanismer som orsakar cancer och som påverkar dess tillväxt och spridning.
  • Kliniska studier av nya behandlingar och framför allt kombinationer av behandlingsmetoder, både nya och tidigare etablerade. Det är forskning som snabbt kan leda till förbättring för patienten – genom att öka överlevnaden och förhindra återfall.
  • Forskning som kan leda till tidigare upptäckt av cancer, exempelvis identifiering av biomarkörer för begynnande cancersjukdom i blod och andra laboratorieprover.
  • Forskning för att få fram nya kunskaper som kan hjälpa oss att förebygga cancer, exempelvis förståelse av orsaker bakom sjukdomen och hur man kan bäst påverkar riskfaktorer i livsstil och omgivning.

Framgång via opinionsbildning



Varje år får cirka 55 000 personer i Sverige cancer. För att ge dem bättre villkor – och öka deras chanser att överleva – väcker Cancerfonden opinion i viktiga frågor. Genom att peka på brister och föra fram förbättringsförslag vill vi påverka samhällsutvecklingen så att alla som drabbas av cancer får den bästa vården utifrån sina förutsättningar. Andra viktiga områden för vårt opinionsbildande arbete är frågor som rör prevention, det vill säga hur cancer kan förebyggas.



Här är några exempel på insatser vi gjort i tidigare års Rosa Bandet-kampanjer:


  • 2006 visade en undersökning från Cancerfonden att bara tio landsting kallade kvinnor mellan 40-74 år till mammografi, något som Socialstyrelsen rekommenderar. I dag följder alla 21 landsting rekommendationerna. 
  • Mammografi har blivit en obligatorisk del av specialistutbildningen för röntgenläkare – en följd av att Cancerfonden belyste bristen på mammografiläkare i samband med Rosa Bandet-kampanjen 2007.   
  • Under Rosa Bandet-kampanjen 2010 drev Cancerfonden frågan om bristen på patologer i cancervården. Som en direkt konsekvens tillsatte socialminister Göran Hägglund 2011 en översyn med syfte att få fler specialister inom området. Under 2012 presenterades en rapport med ett antal åtgärdsförslag som det nu arbetas med runtom i landet.
  • 2012 uppmärksammade vi problemet med att kvinnor i socialt och ekonomiskt svaga grupper i lägre utsträckning än andra går på livsviktiga mammografiundersökningar. Vår kartläggning, som aldrig hade genomförts tidigare, visade på starka samband mellan faktorer som arbetslöshet och utländsk bakgrund. Ett seminarium där frågan diskuterades med våra beslutsfattare arrangerades i riksdagen, och en debattartikel med förslag på åtgärder publicerades.

Överlevnaden ökar


Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Detta beror framför allt på att allt fler fall av bröstcancer upptäcks i tidiga stadier samt på förbättrade behandlingsmetoder. Den aktuella statistiken* visar att drygt 80 procent överlever sin bröstcancer.

Flera faktorer leder till ökad överlevnad. I Sverige erbjuds alla kvinnor i åldern 40 till 74 år mammografiscreening vilket leder till tidig upptäckt och därmed större möjlighet till bot. Bröstcancerforskning har lett till en allt mer individualiserad behandling. Tilläggsbehandlingar efter operation minskar risken för återfall. Det är då ofta en kombination av strålbehandling, olika typer av cytostatika och hormonell behandling. För kvinnor med en viss typ av bröstcancer (HER 2 – positiv) har behandling med monoklonal antikropp effektivt minskat risken för återfall.



*Källa: Cancer i siffror 2013, Socialstyrelsen och Cancerfonden, 6:e utgåvan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellen - Tisdag 6 feb 14:57

Vi har ju skaffat skatter o det har verkligen inte varit nån dans på rosor (varför man nu säger så för det rosor är ju taggiga o jävliga) men hur som så har det inte varit bra..det började med att ja kastrerade katterna o då visade det sig att på den...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 16:45

Herregud...ja nu kan vi i alla fall inte säga att vi inte fick en vit jul eller vinter för den delen...men känner att det räcker nu...just nu så har vi 5 plusgrader solen har lyst och en hel del av snön har försvunnit men också gett stora vattensamli...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 15:47

Här är det sjukstuga deluxe..nja kanske inte riktigt så illa men det har varit..började med att Livia fick lite ont i huvudet o halsen i torsdagskväll..kände sig inte jättesjuk på fredag men valde att stanna hemma o det var väl tur det för POFF från ...

Av Ellen - Tisdag 16 jan 14:39

Halva januari har gått o det var över 1 månad sen som ja skrev nåt här...sa att ja skulle bli bli bättre på att skriva o det såg vi ju hur det gick med det....men å andra sidan så kan man ju inte tvinga fram nåt att skriva om, om man inte kan vill el...

Av Ellen - 9 december 2023 15:11

Endast 22 dagar kvar av 2023...även detta året har varit en speciellt år..så mycket elände som har hänt/händer i Sverige och i övriga länder...krig...dödskjutningar...bränder av olika de slag...ja det har varit så mycket neagtiva händelser så man ork...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards