Alla inlägg den 18 februari 2010

Av Ellen - 18 februari 2010 17:45

Gynekologiskt cellprov tas på kvinnor för att cellförändringar som kan utvecklas till cancer ska upptäckas på ett tidigt stadium.

 

 Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas regelbundet till provtagning. Om provet visar på cellförändringar får du en tid hos en gynekolog.

 

Gynekologisk cellprovtagning infördes i Sverige i slutet av 1960-talet. Både insjuknande och dödlighet i livmoderhalscancer har sedan dess sjunkit till mindre än hälften.


Alla kvinnor mellan 23 och 49 år kallas vart tredje år till en gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor mellan 50 och 60 år kallas vart femte år.

 

Barnmorskor på nästan alla mödravårdscentraler / barnmorske

mottagningar utför provtagningen. Du kallas till den mottagning som ansvarar för det område där du bor.

 

Förberedelse inför cellprov

 

För att få ett så bra prov som möjligt bör du inte ha samlag eller annat penetrerande sex dygnet före provtagningen.

 

Du ska inte heller göra slidsköljningar. Eftersom sekret med lösa celler samlas upp i samband med provtagningen är det viktigt att det finns kvar i tillräcklig mängd för att provet ska gå att analysera.

 

Läkemedel i form av vagitorier och salva bör inte heller föras upp i slidan dygnet före provtagningen.

 

Har du pågående menstruation ska du vänta med provtagning tills menstruationen är över.

 

 Om man är gravid så ska cellprovet tas före den femtonde graviditetveckan. Cellprov tagna senare under graviditeten kan ge ett missvisande provsvar varför man inte rekommenderar detta. Cellprovtagning är inte skadligt under graviditeten...

 

Och om man har nyss fått barn så bör cellprovet  tas tidigast tolv veckor efter en förlossning..

 

 Så går ett cellprov till

 

Du träffar en barnmorska som först informerar om provtagningen. Därefter får du ta av dig på underkroppen och sätta dig i en gynekologstol.

 

Cellprovet tas med hjälp av en liten träspatel, en liten borste eller en liten bomullspinne. Barnmorskan stryker ut lösa celler från livmodermunnen och livmoderhalskanalen på ett tunt glas. Provet undersöks sedan på ett laboratorium.

 

Under 2010 kommer man att byta metod till vätskebaserat cellprov. Det innebär att cellerna läggs i ett vätskefyllt rör. Det blir då möjligt att även testa för humant papillomvirus (HPV) från samma prov.

 

För kvinnor där provet visar lätt cellförändring kommer även ett HPV-test att utföras. Bara de kvinnor som är HPV-positiva behöver sedan komma för ytterligare undersökning och provtagning.

 

Provtagningen tar bara ett par minuter...

 

Efter cellprovstagningen

 

Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet. Det finns tre olika typer av svar:

 

1. Normalt provsvar

Inom fyra till sex veckor får du ett brev på posten som informerar om att provet var normalt.

 

2. Omprov

Provet har inte kunnat analyseras. Detta kan bero på att provet inte innehöll tillräckligt med material eller att det var blodtillblandat. Du blir kallad till en ny cellprovtagning efter tre månader.

 

3. Provet visar cellförändringar

Om provet visar cellförändringar måste det utredas. Du får en tid till en gynekologmottagning för ytterligare undersökning. För kvinnor där provet visar lätta cellförändringar kommer ett HPV-test att utföras på det sparade cellprovet. Bara de kvinnor vars prov visat på virus på livmodertappen behöver utredas av gynekolog. 

 

Risker/Biverkningar

 

Provtagningen medför inga risker och ger inte heller några biverkningar. Men det är naturligt att känna oro i avvaktan på provresultatet.

 

Cellförändring beror på infektion med vårtvirus (HPV, humant papillomvirus). HPV-infektionen är sexuellt överförd. Alla kvinnor som haft sex bör därför ta ett prov.

 

Även kvinnor som har vaccinerats mot HPV bör ta cellprov. Det viktigaste skälet är att kvinnor som vaccinerats och som någon gång haft sex ändå kan ha fått den virusinfektion som obehandlad kan leda till cellförändringar och livmoderhalscancer.

 

 Vaccinet skyddar inte mot alla de HPV-typer som kan leda till cellförändringar utan endast infektioner orsakade av två virustyper (HPV16 och HPV18). Dessa virustyper orsakar ungefär 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. 

 

Därför är det viktigt att fortsätta att gå på cellprovtagning när du får en kallelse.

 

 

 

Av Ellen - 18 februari 2010 17:31

Har varit iväg nu i eftermiddag o tagit ett livmoderhalscellprov...

 

Tycker det är bra att man blir kallad..o även om det är frivilligt så tycker ja att alla tjejer/kvinnor ska göra detta..för kan man upptäcka cellförändringar i tidigt stadium så är ju det bara bra....

 

För vem vill få cancer????...





Av Ellen - 18 februari 2010 17:25

På lördag då är det dags igen...o denna gång befinner vi oss i Göteborg...

 

O först ut är:

 

1. "Headlines" med Alcazar

 

2. "Tonight " med Johannes Bah Kuhnke

 

3. "Doctor Doctor" med Elin Lanto

 

4. "Hur kan jag tro på kärlek" med Erik Linder

 

5. "Yeba" med Getty Domein

 

6. "Kom" med Timoteij

 

7. "You're Out Of My Life" med Darin

 

8. "Heaven Or Hell" med Crucified Barbara

Av Ellen - 18 februari 2010 16:55

Har ju berättat i nåt tidigare inlägg att min bästa kompis väntar barn...o igår så var de iväg på ultraljud...

 

O då tog de reda på vilket kön det ska bli...själv tycker ja att man ska vänta så man får en överraskning dagen då bebisen vill ut..men det är upp till var o en..

 

Men hur som helst efter många om o men så fick hon som utförde ultraljudet se vilket kön det var så till ca 95% kunde hon säga att det blir en pojke...han är beräknad till den 20 juli..tror ja det var...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards