Alla inlägg den 15 januari 2013

Av Ellen - 15 januari 2013 23:50

I söndags var hela familjen på bio...det var första gången för Livia...fast det som var bäst för Livia var godiset, drickan o popcornen...att det sen visades en film hade kvittat..


Vi såg på "Sune i Grekland"...ingen höjdarfilm för nån av oss men en trevlig grej att göra tillsammans med familjen...o Livia skötte sig jättebra även om hon då o då fick myror i baken...


Men ja tror vi får gå på en kortare film nästa gång eller vänta nåt år..

Av Ellen - 15 januari 2013 17:13

 


Barn ska uppmuntras att utveckla en bra teknik för handtvätt så att deras händer blir riktigt rena..


Det är viktigt att fukta händerna innan någon tvål appliceras och se till att alla delar av händerna och fingrarna tvättas, särskilt fingertopparna som ofta glöms bort..


1. Gnugga handflatorna mot varandra

 

2. Gnugga handflatan mot den andra handens baksida med knäppta

 

3. Handflata mot handflata med knäppta händer

 

4. Fingrarna i handflatorna

 

5. Gnugga tummen med roterande rörelser med handen i handflatan

 

6. Gnugga fingrarna i handflatan med roterande rörelser


TIPS! Hur länge ska man tvätta händerna? Så lång tid som det tar att sjunga Ja må du leva två gånger.

Efter att barnen har tvättat händerna är det viktigt att se till att de sköljer och torkar händerna noga också.



Av Ellen - 15 januari 2013 17:09

Varje år går miljontals skoldagar förlorade på grund av sjukdom. Man uppskattar att ett stort antal av dessa dagar skulle kunna reduceras om barnen tvättade sina händer regelbundet.


Därför är det nödvändigt att lära barnen hur viktigt det är att tillämpa en god handhygienrutin för att hålla sig friska och inte smitta andra.

Det är viktigt att tvätta händerna

I studier som nyligen genomförts har det visat sig att handtvätt är det absolut bästa sättet att förhindra spridning av de flesta sjukdomar.


Bra handhygien hos barn motverkar att vanliga sjukdomar som förkylning och magsjuka sprids från hemmet till skolan och tillbaka igen.


Därför är det avgörande att barnen förstår både varför deras händer är viktiga: de använder dem för att äta, leka och ha kul, och varför det är viktigt att de tvättas:


  • Händer sprider ”elaka bakterier”, s.k mikroorganismer eller bakterier

  • De kan spridas när vi rör vid saker eller kan överföras till människor

Genom att uppmuntra barnen att tvätta händerna kan man påverka deras handtvättrutiner både hemma och i skolan

Av Ellen - 15 januari 2013 16:41

Från Wikipedia om:


Sunt förnuft är en vardaglig benämning på sådant förnuft som rör sig på en alldaglig och lättförståelig nivå. I lite mer detalj kan detta dels innebära en sund och normal förstånds- och omdömesförmåga, dels den allmänna meningen — det vill säga samlingen av de åsikter om världen och tillvaron i allmänhet som delas av alla med ett allmänt sunt förnuft. Om man har sunt förnuft har man alltså förståelse för vardagliga problem m.m


Det är väl nåt som man tycker i stort sett allt borde ha..i alla fall en skvätt...men som vi alla oxå vet så har inte alla ens en skvätt..


O detta gäller specillt en mamma på Livias dagis...


Hon la ut ett inlägg på FB att hon  har  spytt under natten o även på morgonen..MEN tror ni att hon håller sitt barn hemma??


NÄÄÄÄ utan henne kör  hon till dagis som hon sen senare får hämta hem pga...ja just det...MAGSJUKA!!!!!


Öööööhhh men HALLÅ!!!!


Spyr/skiter man eller både och så säge  väl det sunda förnuftet att man stannar hemma..dels för att bli frisk o sen för att INTE SMITTA andra...men då säger väl även det sunda förnuftet att man håller även barnen hemma så inte de smittar andra på dagis för risken att de gör det är ju VÄLDIGT STOR när nån i familjen har magsjuka..


Självklart så är det en svår "fråga" detta hur man ställer sig till att hålla skolbarn hemma..man har ju ingen skolplikt om man går i 6-års verksamhet men från 1:an o uppåt så är det ju det o då går det ju knappast (frågan är ens om man får ta hem barnen utifall att..nån som vet??) ta hem de barnen utifall att...


Men i alla fall så tycker ja att man SKA hålla barnen hemma om de går på dagis o man har magsjuka i hemma så man inte behöver smitta ner vuxna o barn där...skolan är det ju som sagt sämre med..men i skolan är ju barnen inte lika närgångna som de är på dagis då de biter på leksaker...tar gärna i varandra...sitter i knä/nära varandra..vissa barn kanske dreglar...blöjbyten..osv osv...man kan hålla bättre "avstånd" i skolan än på dagis..även om magsjuka är otroligt smittsamt...


Men som sagt..när det gäller denna mamman så tycker ja hon gjorde fel som tog sitt barn till dagis när hon har magsjuka....o det är ja inte ensam om att tycka...t.om en fröken på dagis som ja pratade med om detta tyckte att hon gjorde fel..men sen så är det ju detta att det finns liksom inget som säger att man ska/måste hålla barnen hemma när man själv är sjuk men åter igen så är det väl det sunda förnuftet som avgör...


Okej om du ligger hemma i snuva, huvudvärk etc som inte smittar på samma vis då är det en sak men MAGSJUKA!!


Så nu hoppas ja innerligt att Livia inte får nån..ja inte Alice för den delen heller..hon går i samma klass som barnets bror..håller tummar o tår att allt går bra...

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards