Alla inlägg under oktober 2013

Av Ellen - 11 oktober 2013 17:55

MEN ja kommer liksom aldrig igång o göra det...ja har en del att skriva om  men liksom orkar inte skriva ner nåt...det är som om luften har gått ur mig...ja  försöker få till några rader men det är som nåt tungt tar emot mig så ja liksom aldrig kommer fram...


Men det kanske blir bättre..vi får hoppas det...det har ju hänt lite roliga saker o även tråkiga saker så nåt att skriva om har ja allt men det tar bara emot...



Av Ellen - 9 oktober 2013 13:15

”Tillsammans mot cancer” är höstens tv-gala till förmån för svensk cancerforskning.


Galan sänds liksom tidigare år i samband med Rosa Bandet-kampanjens avslut, men i år kommer vi att få följa patienter med olika cancerdiagnoser, inte bara bröstcancer.


Under kvällen får vi ta del av starka berättelser, uppleva folkkära artister och möta forskare i deras dagliga arbete i kampen mot cancer.


Galan leds av Kristin Kaspersen och Tilde de Paula, som får sällskap på scenen av flera spännande artister som vi berättar mer om under hösten.


 

– Flera i min närhet har drabbats av cancer i år så detta är ett ämne som står mig nära. Därför blev jag väldigt glad när jag blev tillfrågad att leda galan ihop med Tilde. Vi är många som känner någon nära som drabbats och vi vet att inget bidrag är för litet i den stora kampen mot cancer, säger Kristin Kaspersen.


Tilde de Paula vill sprida budskapet att alla kan hjälpa till att göra skillnad:


– Tillsammans kan vi besegra alla typer av cancer. Forskare och läkare arbetar hårt för att det ska bli verklighet men vi kan alla bidra, säger Tilde de Paula.


Galan direktsänds från Cirkus i Stockholm måndagen den 28 oktober klockan 20.00-22.00 på Sjuan.Om du inte har tillgång till Sjuan kan du se galan live (och gratis) på TV4play.

Av Ellen - 3 oktober 2013 23:00

Ikväll fick ja veta en sak som gör mig väldigt rädd o orolig....trots allvaret så måste ja vänta några dagar för att se om historien blir densamma om några dagar...blir den det...då har ja  mycket allvarlig sak att ta tag i....


Ja önskar att allt var ett påhitt men ja förstår inte vart det skulle komma ifrån...visst finns möjligheten men i denna situationen är det nästintill omöjligt..

Av Ellen - 2 oktober 2013 11:17

som ja sa til dig att om det skulle hända våra föräldrar nåt så skulle ja ta hand om dig....o hade ja inte åldern inne för att kunna få ta hand om dig så skulle ja se till att du fick komma till nån av våra släktingar o sen så skulle ja hämta hem dig...

 

Du var mitt allt..o ja skulle skydda dig mot allt det onda..ja skulle skydda dig mot världen...


Men vart är ja nu när du behöver mig???


Ja vet inte...ja känner stor skuld att ja inte håller det ja lovade...ja känner skuld till att ja inte kan hålla det ja lovade mamma...ja måste vara en hemsk människa....


Men hur hjälper man  nån som inte vill bli hjälpt....eller som inte får den hjälp han behöver....o försöker ja så får en annan ta smällen för att ja enligt mig brydde mig om (bryr mig om) men i deras ögon la mig i (lägger mig i)....ja kanske känns kall inför andra o verkar som ja inte bryr mig..men så är det inte... ja gör pga att inte skada...ja är rädd att det ja säger får en annan ut för....


Men tänk om ja får det där telefonsamtalet ja bävar för...att nåt fruktansvärt har hänt...det gör så ont inom mig att ja inte kan göra nåt....ja gråter mycket men vad/vem hjälper det...ja vill så gärna fråga men är rädd att förvärra situationen...eller att nån blir arg för att ja bryr mig....känner mig så ensam o svarslös...


Ja gråter som vanligt när ingen ser...önskar att nån/nåt kunde ge mig ett tecken på att det kommer ordna sig...eller säger till mig att ja måste hjälpa honom...


Ja vet att det han gör är ett rop på hjälp...men ja vet oxå att ja är inte den som kan rädda honom...hur mycket ja än vill eller hur ofta ja lovade honom att ta hand om honom o skydda honom så kan ja inte...


Ja kan inte hjälpa honom...ja kan inte....

Av Ellen - 2 oktober 2013 10:15

2003:  24 miljoner kronor
2004:  31 miljoner
2005:  32 miljoner
2006:  36 miljoner
2007:  48 miljoner
2008:  47 miljoner
2009:  56 miljoner
2010:  57 miljoner
2011:  58 miljoner
2012:  59 miljoner


Totalt: 448 miljoner


Vi får se vad 2013 ger för summa....får hoppas att det slår fjolårets summa på 59 miljoner...

Av Ellen - 1 oktober 2013 13:15

Använd ett plättlagg....det är både enkelt o man får jämna fina kakor o en fin färg..


 

Av Ellen - 1 oktober 2013 12:04



  

Brösten är ofta knöliga och ojämna. Om man då och då undersöker dem och lär sig hur de brukar kännas kan man lättare upptäcka förändringar. Dagen efter att mensen upphört kan vara en bra dag att känna igenom brösten. Då är de mjuka och lätta att undersöka.



Titta på bröstens form och färg


  • Stå framför en spegel och titta på formen, om huden är jämn och om den har sin vanliga färg.
  • Se efter om bröstvårtorna ser ut som vanligt.
  • Lyft upp armarna över huvudet och se att bröstvårtorna följer med uppåt.
  • Knäpp händerna bakom huvudet och titta noga på bröstens storlek, form och hudfärg. Syns det några hudförändringar, indragningar eller svullnader?

Känn igenom brösten med raka fingrar



Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl?


  • Sträck upp ena armen och lägg den bakom huvudet.
  • Känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan.
  • Var noga med att även undersöka övre delen av bröstet och området under armen.
  • Undersök det andra bröstet på samma sätt.

Man kan även göra bröstkontrollen när man ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt. Känn igenom brösten.



Om man upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven.



Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. Man kan kontakta sin vårdcentral.



Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Av Ellen - 1 oktober 2013 11:43

Den största riskfaktorn är att vara kvinna, född, uppvuxen och boende i västvärlden.För oss som allt detta stämmer in på är även nedanstående faktorer av betydelse:


• Hög ålder.

• Tidig menstruation.

• Sen menopaus – sen klimakteriestart.

• Föda första barnet sent,föda få barn eller inga alls.

• Alkohol. Forskningsresultat tyder på ett visst samband.

• Vikten. Ett högt BMI (body mass index) efter klimakteriet ökar risken.

• Fysisk inaktivitet. Regelbunden motion minskar risken!

• Hormonersättning. För en kvinna som använder eller har använt östrogen under en lång tid ökar risken


När ska man söka hjälp...vilka är signalerna:


• Knöl i bröstet som oftast inte gör ont.

• Knöl i armhålan.

• Förstorat bröst som känns hårdare.

• Hudrodnad och ”apelsinhud”.

• Indragen bröstvårta eller hud.

• Blod eller vätska från bröstvårtan.


Tvärtemot vad många tror är inte smärta i bröstet ett typiskt symtom för bröstcancer...





Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards