Alla inlägg under oktober 2013

Av Ellen - 1 oktober 2013 11:30

För att färre ska drabbas och ännu fler överleva finns det två saker du, och var och en av oss, kan göra: Ta hand om dig själv och dina nära. En tredjedel av all cancer går att förebygga genom en hälsosam livsstil.


  • Vi vet till exempel att om du rör på dig sammanlagt minst 30 minuter de flesta dagar i livet, så minskar risken att få cancer. Det kan vara en cykeltur, städning, en rask promenad eller något annat som höjer din puls.

  • Bidra ekonomiskt till forskningen. Allt fler överlever i dag och det beror bland annat på nya och bättre diagnosmetoder och effektivare behandlingar. Och vi står inför många spännande genombrott som kan ta oss ännu närmare en cancerfri värld. Genom ett bidrag till Cancerfonden stödjer du den bästa cancerforskningen.
Av Ellen - 1 oktober 2013 11:24

Insamlat och utdelat


Sedan starten 2003 har Rosa Bandet-kampanjen samlat in närmare 404 miljoner kronor till cancerforskningen. Cancerfonden har under samma tid (2003-2012) sammanlagt delat ut drygt 448 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning. Dessa pengar har finansierat 164 forskningsprojekt eller forskartjänster. Pengarna som samlas in under kampanjen utgör en betydande del av de cirka 400 miljoner kronor som Cancerfonden delar ut varje år till svensk cancerforskning. Under 2012 års Rosa Bandet-kampanj samlades närmare 50 miljoner kronor in.


Vi stödjer den främsta forskningen



Bara i år, 2013, delar Cancerfonden ut 401 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Forskare och vårdpersonal över hela landet har under året möjlighet att ansöka om anslag från dessa miljoner. Cancerfondens forskningsnämnd beslutar vilka ansökningar som ska få anslag och låter alla ansökningar, oavsett cancerform, konkurrera med varandra i nationell konkurrens. På så sätt säkerställs att den främsta forskningen – den med bäst förutsättning att göra framsteg – får stöd..



Cancerfondens kostnader


14,9 procent av Cancerfondens insamlade medel går till kostnader för insamling och administration (2012 års redovisning), resten används till forskningsfinansiering, opinionsbildning och kunskapsspridning. Svensk insamlingskontroll, SI, accepterar upp till 25 procent i insamlings- och administrations-kostnader för att dela ut 90-konton.


Kampanjen bidrar till ökad finansiering av bröstcancerforskning


Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige, vilket är bakgrunden till att Cancerfonden har en särskild aktivitet för att klara finansieringen av denna diagnos. I tidigare års Rosa Bandet-kampanjer var de insamlade pengarna öronmärkta för direkt bröstcancerforskning (t ex unga forskare, forskningsprojekt). Syftet var att bredda basen för svensk bröstcancerforskning. Genom Rosa Bandet-kampanjen har Cancerfonden skapat uppmärksamhet kring bröstcancerproblemet och ökat forskningsfinansieringen, vilket starkt bidragit till att vi nu har en bred och internationellt framgångsrik bröstcancerforskning i Sverige.



Genombrott tack vare forskningen


Svenska bröstcancerforskare är framgångsrika ur ett internationellt perspektiv, samtidigt är det viktigt att känna till att forskning till sin natur är internationell. Forskningsresultat sprids mellan länder och ofta samarbetar forskargrupper från olika delar av världen. Det gör att genombrott och nya upptäckter ofta görs av flera forskargrupper tillsammans. Några av de senaste genombrotten inom bröstcancerforskningen har lett till:


  • Införandet av antiöstrogenbehandling vid bröstcancer som är östrogenberoende.
  • Behandlingar med en kombination av olika typer av cytostatika, vilket ökar överlevnaden.
  • Upptäckter att bröstbevarande kirurgi kombinerat med strålning har lika bra effekt för överlevnaden som att ta bort hela bröstet.
  • Upptäckten att långt bruk av hormonpreparat vid klimakteriet ökar risken för vissa typer av bröstcancer.
  • Att man kan utreda orsaken till cirka hälften av all ärftlig bröstcancer.
  • Att läkemedlet Herceptin införts för behandling av en speciell form av bröstcancer och att det minskar risken för återfall.
  • Upptäckter att det, på molekylär nivå, finns flera olika typer av bröstcancer vilket ökat kunskapen om sjukdomens komplexitet.
  • Införandet av allmän mammografiscreening för tidig upptäckt av bröstcancer.
  • Känsligare och mer skonsamma undersökningar av lymfkörtlarna i armhålan.

Här finns det största behovet av forskning i dag


När det gäller bröstcancer är det framförallt två forskningsområden vi vill peka på:


  • Forskning kring skräddarsydda behandlingsmetoder vid bröstcancer, det vill säga rätt behandling till rätt patient.
  • Forskning kring hur man ökar livskvaliteten hos patienter med bröstcancer, bland annat genom lindrigare behandlingsmetoder och effektiva stödåtgärder.

Generellt är det fyra områden inom cancerforskningen där Cancerfonden ser ett stort behov av mer forskning:


  • Grundforskning för ökad förståelse av de mekanismer som orsakar cancer och som påverkar dess tillväxt och spridning.
  • Kliniska studier av nya behandlingar och framför allt kombinationer av behandlingsmetoder, både nya och tidigare etablerade. Det är forskning som snabbt kan leda till förbättring för patienten – genom att öka överlevnaden och förhindra återfall.
  • Forskning som kan leda till tidigare upptäckt av cancer, exempelvis identifiering av biomarkörer för begynnande cancersjukdom i blod och andra laboratorieprover.
  • Forskning för att få fram nya kunskaper som kan hjälpa oss att förebygga cancer, exempelvis förståelse av orsaker bakom sjukdomen och hur man kan bäst påverkar riskfaktorer i livsstil och omgivning.

Framgång via opinionsbildning



Varje år får cirka 55 000 personer i Sverige cancer. För att ge dem bättre villkor – och öka deras chanser att överleva – väcker Cancerfonden opinion i viktiga frågor. Genom att peka på brister och föra fram förbättringsförslag vill vi påverka samhällsutvecklingen så att alla som drabbas av cancer får den bästa vården utifrån sina förutsättningar. Andra viktiga områden för vårt opinionsbildande arbete är frågor som rör prevention, det vill säga hur cancer kan förebyggas.



Här är några exempel på insatser vi gjort i tidigare års Rosa Bandet-kampanjer:


  • 2006 visade en undersökning från Cancerfonden att bara tio landsting kallade kvinnor mellan 40-74 år till mammografi, något som Socialstyrelsen rekommenderar. I dag följder alla 21 landsting rekommendationerna. 
  • Mammografi har blivit en obligatorisk del av specialistutbildningen för röntgenläkare – en följd av att Cancerfonden belyste bristen på mammografiläkare i samband med Rosa Bandet-kampanjen 2007.   
  • Under Rosa Bandet-kampanjen 2010 drev Cancerfonden frågan om bristen på patologer i cancervården. Som en direkt konsekvens tillsatte socialminister Göran Hägglund 2011 en översyn med syfte att få fler specialister inom området. Under 2012 presenterades en rapport med ett antal åtgärdsförslag som det nu arbetas med runtom i landet.
  • 2012 uppmärksammade vi problemet med att kvinnor i socialt och ekonomiskt svaga grupper i lägre utsträckning än andra går på livsviktiga mammografiundersökningar. Vår kartläggning, som aldrig hade genomförts tidigare, visade på starka samband mellan faktorer som arbetslöshet och utländsk bakgrund. Ett seminarium där frågan diskuterades med våra beslutsfattare arrangerades i riksdagen, och en debattartikel med förslag på åtgärder publicerades.

Överlevnaden ökar


Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Detta beror framför allt på att allt fler fall av bröstcancer upptäcks i tidiga stadier samt på förbättrade behandlingsmetoder. Den aktuella statistiken* visar att drygt 80 procent överlever sin bröstcancer.

Flera faktorer leder till ökad överlevnad. I Sverige erbjuds alla kvinnor i åldern 40 till 74 år mammografiscreening vilket leder till tidig upptäckt och därmed större möjlighet till bot. Bröstcancerforskning har lett till en allt mer individualiserad behandling. Tilläggsbehandlingar efter operation minskar risken för återfall. Det är då ofta en kombination av strålbehandling, olika typer av cytostatika och hormonell behandling. För kvinnor med en viss typ av bröstcancer (HER 2 – positiv) har behandling med monoklonal antikropp effektivt minskat risken för återfall.



*Källa: Cancer i siffror 2013, Socialstyrelsen och Cancerfonden, 6:e utgåvan

Av Ellen - 1 oktober 2013 11:15

Huvudpartner Rosa Bandet 2013 är:


ICA

LINDEX

APOTEKET

SUPREME CARD


Rosa partner är:


Garnier
Kellogg's             
Mäster Grön
Crescent
Vileda
SATS
Stokvis


Rosa företag är:


AIG
ghd
Lypsyl
Scorett
Tena
Phone House
Bonjour
Kronägg
XL-Bygg
Hööks
Eukanuba
Lenox
din X
Gille
Mabs
Bolsius
Nilfisk



Några exempel på olika varor som är med o sponsrar



  Ica Ett flertal av sallad, grönsaker och bär, bidrag 1,50 kr


 

Apoteket necessär Rosa Bandet, bidrag 50 procent (24,50 kr).


Kellogg's Frukostflingor Special K Classic, 400 g och 750 g, 2 kr i bidrag.


Phone House Hörlurar med Rosa Bandet-mönster. Bidrag 100 kr.


 

Kronägg 10-pack ägg, bidrag 1 kr.

 


Detta var några av många varor...vill du vilka fler som är med så kan du klicka här...


  


  


Av Ellen - 1 oktober 2013 10:36

Ja har skrivit om det tidigare o ja gör det igen...o igen..o igen...kan ja vara med o sprida budskapet om vad viktigt det är att se över sina bröst...ge gåvor..sprida budskap....köpa produkter som har en anknytning till Rosa bandet kampanjen...etc etc så gör ja det mer än gärna...



Lite info om Rosa bandets kampanj



Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj genomförs under oktober varje år med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om bröstcancer och driva opinion. Kampanjen genomförs 2013 för elfte gången i rad.


Var nionde kvinna drabbas


I dag får 20 kvinnor veta att det har bröstcancer. Det betyder att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir de som överlever allt fler.

På 1960-talet levde cirka 50 procent av bröstcancerpatienterna i Sverige tio år efter diagnos och behandling. I dag är siffran drygt 80 procent. Cancerfondens mål är att ännu fler ska överleva – ett mål som bara kan bli verklighet genom framgångsrik forskning.


Hit går pengarna


Dagens cancerforskning är primärt långsiktig och resultaten kommer främst våra barn och barnbarn att dra nytta av. Men människor drabbas redan nu. För att ge de drabbade bättre villkor, och öka deras chanser att överleva, arbetar Rosa Bandet även med kunskapsspridning och opinionsbildning.


Kampanjen pågår 1-31 oktober


Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer. Framgången med Rosa Bandet ligger bland annat i den avgränsade kampanjperioden som gör att vi varje år kan komma tillbaka med full kraft och nya aktiviteter under oktober månad.


Rosa Bandet i världen


Rosa Bandet är en internationell rörelse med ursprung i USA. Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, startades 1991 av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder. Sedan dess har Rosa Bandet vuxit till en internationell folkrörelse. Världen över ägnar organisationer, företag och privatpersoner oktober månad åt bröstcancerfrågan. Cancerfonden har genomfört kampanjen sedan 2003 och hade tioårsjubileum 2012.


Cancerfonden och BRO


I Sverige är vi två organisationer som arbetar med Rosa Bandet - Cancerfonden och BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation..


 
BRO som bildades 1982 är en obunden ideell patientorganisation. Verksamheten finansieras till största delen via medlemsavgifter och statliga bidrag. BRO:s främsta uppgift är att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen kring behandling, vård och rehabilitering. BRO administrerar Bröstcancerfonden.



BRO:s band är ceriserosa och säljs till förmån för Bröstcancerfonden och de lokala bröstcancerföreningarna. De kostar 20 kronor, varav tio kronor går till föreningarnas verksamhet och tio kronor till Bröstcancerfonden. Banden bekostas av Estée Lauder.



  

Cancerfondens rosa band 2013. Design: Elsa och Helen Billgren.

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards