Direktlänk till inlägg 14 mars 2011

Ett nytt mynt o en ny sedel

Av Ellen - 14 mars 2011 11:51

Riksbanken har beslutat att förnya och modernisera hela sedel- och myntserien. Den nuvarande sedel- och myntserien kompletteras samtidigt med en 2-krona och en 200-kronorssedel.

 

Varför behöver vi nya sedlar och mynt?

 

Sedlarna behöver förses med moderna säkerhetsdetaljer för att upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Mynten behöver bli mindre och lättare för att minska kostnaderna för hanteringen och belastningen på miljön.

 

Vilka är förändringarna?

 

Hela sedel- och myntserien kommer att bytas ut. Den nuvarande serien kompletteras med en 2-krona och en 200-kronorssedel. De nya sedlarna får nya motiv och bättre säkerhetsdetaljer. Mynten blir mindre och lättare.

 

Varför behöver vi nya valörer?

 

En 2-krona och en 200-kronorssedel minskar antalet sedlar och mynt. Många betalningar kan göras med en 2-krona i stället för med två 1-kronor och med en 200-kronorssedel i stället för med två 100-kronorssedlar. Allmänhetens betalningar blir enklare och hanteringskostnaderna och miljöbelastningen minskar.

 

När kommer vi att kunna ha de nya sedlarna och mynten i handen?

 

Tidplanen för de nya sedlarna och mynten kommer att bestämmas under 2011. Förberedelserna tar 4-5 år, vilket innebär att utbytet kan vara genomfört cirka 2014-2015.

 

Hur går det till att ta fram motiv på sedlar och mynt?

Riksbanksfullmäktige kommer att fatta beslut om motiv under våren 2011. Innan dess har en beredningsgrupp som är utsedd av riksbanksfullmäktige arbetat fram underlag inför beslutet. Beredningsgruppen består av fyra ledamöter i riksbanksfullmäktige och fyra experter.

När beslutet är fattat kommer Riksbanken att utlysa en formgivningstävling om sedlarnas utformning. Syftet är att få fram ett förslag som kan vara den konstnärliga utgångspunkten för sedlarnas formgivning. För att få delta i tävlingen krävs vissa yrkeskvalifikationer.


När det gäller utformningen av mynten kommer Riksbankens myntleverantör att lämna förslag som riksbanksfullmäktige sedan fattar beslut om.

 

Många sidor på nätet har haft olika röstningar om vem man vill ha på 200-kronorsedeln...o alla får fram samma namn som vinnare:

 

  

Bilden är bara ett exempel på hur sedeln skulle kunna se ut...

 

 

Astrid Lindgren..vår bästa barnförfattare genom tiderna...det finns väl knappt nån som inte vet vem Astrid är...hon har gett oss så mycket både vuxna o barn..ja älskar hennes böcker o filmer trots att ja har fyllt 32 år...hon fanns under min uppväxt o finns där än idag fast nu via mina barn...hennes böcker är kända världen över....hennes sätt att skriva o alla tokiga påhitt..hennes underbara, roliga, tokiga, stora, små, hemska, figurer....ja hon har lyckats fånga alla möjliga o omöjliga karaktärer...ja tycker att hon om nån är en värdig vinnare mer än nån annan...

 

Kunde de inte ge henne Nobelpriset så kan de väl åtminstonde ge henne den äran att få vara på en sedel..

 

Här kommer några andra förslagsnamn :

  • Margareta Krook
  • Karin Boye
  • Cajsa Warg
  • ABBA
  • Alfred Nobel
  • Kronprinsessan Victoria
  • Björn Borg
  • Zlatan Ibrahimovic
  • Prins Daniel
  • Ingemar Stenmark
  • Ingmar Bergman
  • Lill-Babs
  • Olof Palme


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellen - Tisdag 6 feb 14:57

Vi har ju skaffat skatter o det har verkligen inte varit nån dans på rosor (varför man nu säger så för det rosor är ju taggiga o jävliga) men hur som så har det inte varit bra..det började med att ja kastrerade katterna o då visade det sig att på den...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 16:45

Herregud...ja nu kan vi i alla fall inte säga att vi inte fick en vit jul eller vinter för den delen...men känner att det räcker nu...just nu så har vi 5 plusgrader solen har lyst och en hel del av snön har försvunnit men också gett stora vattensamli...

Av Ellen - Tisdag 23 jan 15:47

Här är det sjukstuga deluxe..nja kanske inte riktigt så illa men det har varit..började med att Livia fick lite ont i huvudet o halsen i torsdagskväll..kände sig inte jättesjuk på fredag men valde att stanna hemma o det var väl tur det för POFF från ...

Av Ellen - Tisdag 16 jan 14:39

Halva januari har gått o det var över 1 månad sen som ja skrev nåt här...sa att ja skulle bli bli bättre på att skriva o det såg vi ju hur det gick med det....men å andra sidan så kan man ju inte tvinga fram nåt att skriva om, om man inte kan vill el...

Av Ellen - 9 december 2023 15:11

Endast 22 dagar kvar av 2023...även detta året har varit en speciellt år..så mycket elände som har hänt/händer i Sverige och i övriga länder...krig...dödskjutningar...bränder av olika de slag...ja det har varit så mycket neagtiva händelser så man ork...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards