Alla inlägg under december 2013
Schweizernötkräm 6 portioner
400 g schweizernötchoklad
4 äggulor
3 dl + 1 dl Vispgrädde
dekoration: mörk blockchoklad
1. Vispa ihop äggulorna i en bunke.
2. Koka upp 3 dl grädde och häll den över äggulorna under ständig vispning.
3. Bryt sönder chokladen och rör ned den i grädden. Rör noga tills chokladkrämen är helt blank. Hinner den svalna för mycket kan man värma den försiktigt igen.
4. Slå upp krämen i glas och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
5. Smält blockchokladen. Gör en strut av smörpapper och spritsa ut figurer. Dekorera glasen med vispad grädde och chokladfigurer.
Cornflakesgodis
100 g Smör
200 g mörk eller ljus blockchoklad
5 dl cornflakes
ev rivet skal av en halv apelsin
1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Bryt chokladen i små bitar och lägg dem i smöret. Rör ordentligt tills chokladen smält.
2. Tillsätt cornflakes och ev rivet apelsinskal.
3. Skeda upp i klickar i muffinsformar/småbröd (det beror på hur stora man vill ha dem)
4. Ställ i kylen någon timme. Lägg frasgodiset i en burk och förvara den i kylskåp.
Pepparkakskulor med mandelmassa
200 gram mandelmassa
120 gram pepparkakor
ca 50 gram smält choklad (vit/brun)
Gör så här:
1. Krossa pepparkakorna till smulor..
2. Blanda mandelmassa med de krossade pepparkakorna...
3. Rulla små kulor och doppa dem i smält choklad.Lägg dem gärna i små formar o låt dem stelna.
Små knäckpannacotta 4 portioner
5 dl matlagningsgrädde
11/2 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
100 g daim eller knäck
1. Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker.
2. Häll upp i formar och kyl i 1 timme.
3. Toppa med hackad daim eller knäck
Hallonkola ca 25 st
1 paket frysta hallon (225 g)
1 vaniljstång
2 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1.Tina hallonen och passera dem genom en sil.
2. Lägg hallonpurén i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Tillsätt grädde, socker och sirap.
3. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.)
4. Ta upp vaniljstången. Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20x20 cm och låt den stelna.
5. Skär med en vass kniv till fyrkantiga kolor. Slå in kolorna i smörpapper eller cellofanpapper. Låt stå svalt till servering
Kokoschoklad a la Bounty
50 g smör eller margarin
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
+ 200 g ljus choklad (gärna Marabou mjölkchoklad)
1. Blanda allt utom kokos i en kastrull.
2. Koka till smeten tjocknat – ca 5-15 minuter. (Beror på hur hög temperatur. Du märker när smeten tjocknar.)
3. Häll i kokos
4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper o ställ in i kylen någon timme.
5. Dela i lagont stora/långa bitar med en vass kniv (tips doppa i varm vatten om det är trögt)
6. Smält choklad i micro (försiktigt) eller i vattenbad...doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
7. När bitarna svalnat – lägg in i tillsluten burk i kylen.
Fransk nougat
5 dl socker
1 kryddmått salt
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor
ca 1/2 dl mandel
ca 1/2 dl cocktailbär
+ mörk choklad
Gör så här:
1. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull.
2. Koka kraftigt utan lock tills smeten tjocknat och du kan forma en hård kula av smeten..
3. Skålla, skala och hacka mandeln . Hacka körsbären medan sockerlagen kokar.
4. Vispa vitorna till skum.
5. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast.
6. Blanda i mandel och körsbär.
7. Bred ut massan på bakplåtspapper i en form, (ca 20 x 30 cm,)
8. Forma en eller två rullar (olja in fingrarna så går det lättare) Sätt in i kylen.
9. Skär i bitar och förvara i burk med lock.
10. Smält mörk choklad i microugnen eller i vattenbad på spisen. Doppa bitarna i den mörka chokladen och lägg på bakplåtspapper.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|