Alla inlägg under december 2013

Av Ellen - 21 december 2013 08:30

Schweizernötkräm   6 portioner


400 g schweizernötchoklad

4 äggulor

3 dl + 1 dl Vispgrädde

dekoration: mörk blockchoklad


Gör så här:


1. Vispa ihop äggulorna i en bunke.


2. Koka upp 3 dl grädde och häll den över äggulorna under ständig vispning.


3.  Bryt sönder chokladen och rör ned den i grädden. Rör noga tills chokladkrämen är helt blank. Hinner den svalna för mycket kan man värma den försiktigt igen.


4.  Slå upp krämen i glas och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.


5. Smält blockchokladen. Gör en strut av smörpapper och spritsa ut figurer. Dekorera glasen med vispad grädde och chokladfigurer.


Av Ellen - 20 december 2013 13:45

Cornflakesgodis 


100 g Smör

200 g mörk eller ljus blockchoklad

5 dl cornflakes

ev rivet skal av en halv apelsin

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Bryt chokladen i små bitar och lägg dem i smöret. Rör ordentligt tills chokladen smält.


2. Tillsätt cornflakes och ev rivet apelsinskal.

 

3. Skeda upp i klickar i muffinsformar/småbröd (det beror på hur stora man vill ha dem)


4. Ställ i kylen någon timme. Lägg frasgodiset i en burk och förvara den i kylskåp.



Av Ellen - 19 december 2013 09:30

Pepparkakskulor med mandelmassa


200 gram mandelmassa
120 gram pepparkakor
ca 50 gram smält choklad (vit/brun)


Gör så här:

 
1. Krossa pepparkakorna till smulor..


2. Blanda mandelmassa med de krossade pepparkakorna...


3. Rulla små kulor och doppa dem i smält choklad.Lägg dem gärna i små formar o låt dem stelna.

Av Ellen - 18 december 2013 10:00

Små knäckpannacotta  4 portioner


5 dl  matlagningsgrädde

11/2 dl gelésocker multi

1 tsk vaniljsocker

100 g daim eller knäck


Gör så här:


1. Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker.


2. Häll upp i formar och kyl i 1 timme.


3. Toppa med hackad daim eller knäck


Av Ellen - 17 december 2013 12:45

Hallonkola  ca 25 st


1 paket frysta hallon (225 g)

1 vaniljstång

2 dl Vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap


Gör så här:

1.Tina hallonen och passera dem genom en sil.


2. Lägg hallonpurén i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Tillsätt grädde, socker och sirap.


3. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.)


4. Ta upp vaniljstången. Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20x20 cm och låt den stelna.


5. Skär med en vass kniv till fyrkantiga kolor. Slå in kolorna i smörpapper eller cellofanpapper. Låt stå svalt till servering


Av Ellen - 16 december 2013 12:00

Kokoschoklad a la Bounty


50 g smör eller margarin
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)

+  200 g ljus choklad (gärna Marabou mjölkchoklad)


1. Blanda allt utom kokos i en kastrull.


2. Koka till smeten tjocknat – ca 5-15 minuter. (Beror på hur hög temperatur. Du märker när smeten tjocknar.)


3. Häll i kokos


4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper o ställ in i kylen någon timme.


5. Dela i lagont stora/långa bitar med en vass kniv (tips doppa i varm vatten om det är trögt)


6. Smält choklad i micro (försiktigt) eller i vattenbad...doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.


7. När bitarna svalnat – lägg in i tillsluten burk i kylen.

Av Ellen - 15 december 2013 09:45

 


Glöm inte att blåsa ut ljusen  

Av Ellen - 15 december 2013 08:45

Fransk nougat


5 dl socker
1 kryddmått salt
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor
ca 1/2 dl mandel
ca 1/2 dl cocktailbär

+ mörk choklad



Gör så här:


1. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull.


2. Koka kraftigt utan lock tills smeten tjocknat och du kan forma en hård kula av smeten..


3. Skålla, skala och hacka mandeln . Hacka körsbären medan sockerlagen kokar.


4. Vispa vitorna till skum.


5. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast.


6. Blanda i mandel och körsbär.


7. Bred ut massan på bakplåtspapper i en form, (ca 20 x 30 cm,)


8. Forma en eller två rullar (olja in fingrarna så går det lättare)  Sätt in i kylen. 


9. Skär i bitar och förvara i burk med lock.


10. Smält mörk choklad i microugnen eller i vattenbad på spisen. Doppa bitarna i den mörka chokladen och lägg på bakplåtspapper.



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Välkommen till min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards