Alla inlägg under december 2013
Puffkola
100g margarin
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
3 msk vetemjöl
3 dl puffat ris
Gör så här:
1. Blanda margarin, strösocker, ljus sirap, kakao och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 5 minuter. Rör hela tiden.
2.Blanda snabbt i puffat ris. Häll ut massan på bakplåtspapper på en plåt (man kan även klicka ut smeten i små formar). Bre ut till en kaka och låt kallna...Dela kakan i lagomt stora bitar.
Citrontryffel med lakrits ca 25 st
400 g vit choklad
8 turkisk peppar- karameller
1/2 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 citron
Gör så här:
1. Finhacka hälften av chokladen och alla karamellerna.
2. Koka upp grädden med citronskalet i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna något. Tillsätt chokladhacket och rör till en slät smet. Rör ner karamellhacket och ställ i kylen i 1 timme.
3. Forma till ca 25 små bollar (för 25 st) . Ställ i kylen ca 1 timme.
4. Smält resten av chokladen över ett vattenbad. Doppa chokladbollarna i den smälta chokladen. Lägg på ett bakplåtspapper.
5. Låt stelna i kylen. Förvara i kylskåp i en burk med lock.
Mintkokosfudge ca 35 st
1 1/2dl kondenserad mjölk
2 krm pepparmintarom
5 dl riven kokos (5 dl motsvarar ca 200 g)
1 dl florsocker (1 dl motsvarar ca 60 g)
50 g mörk choklad till garnering
några droppar grön hushållsfärg (kan uteslutas)
Gör så här:
1.Klä en form, ca 18 x 18 cm (för 35 st), med plastfolie.
2. Blanda den kondenserade mjölken i en bunke med den gröna färgen och mintaromen. Rör därefter ner kokos och florsocker. Smaka av och tillsätt ev mer pepparmint.
3. Tryck ut smeten i formen och jämna till med t ex en sked. Ställ kallt i ca 2 timmar.
4. Stjälp upp och skär fudgen i små fyrkanter. Lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper.
5. Bryt chokladen i bitar. Smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Ringla eller spritsa chokladen över kokosfudgen.
6. Låt stelna i kylen och förvara kallt fram till serveringen.
Somnade in fridfullt igår i sitt hem i Johannesburg....han blev 95 år gammal..
Nelson är en man som har satt sitt namn på kartan över hela världen...en man som kämpade för friheten....
1964 vart Mandela fängslad pga sin tro om frihet..då dömdes han till livstids fängel av den rasistiska apartheid-regimen.. 27 år senare så avskaffades apartheidsystemet och Mandela släpptes ur fängelse 1990...Mandela som suttit fängslad i 27 år av den rasistiska apartheid-regimen, blev en global symbol för frihet, förhandling, fred och försoning...
1993 fick Mandela och FW de Klerk (Sydafrikas sista vite president) dela på Nobels fredspris..
I slutet av april 1994 hölls det första fria valet. Nelson Mandela blir då Sydafrikas första svarta president..ett val som har gått till historien...
Mandelas största uppgift var att försöka skapa försoning mellan svart och vit. Hatet mellan de svarta o vita var enorm...men Nelson gav sig inte utan trodde starkt på att det skulle kunna gå o lösa detta....han pratade aldrig om vi o dem utan oss...ett enat Sydafrika..
1999 lämnade han presidentposten och Thabo Mbeki tog över...då beslutade Mandela att ägna en stor del av sin tid åt att samla in pengar till fattiga barn och uppmana näringslivet att sponsra skolor i fattiga områden...
Men han fortsatte att engagera sig i politiska frågor. När Madiba, som han kallades, pratade, så lyssnade Sydafrika. Bland annat riktade han skarp kritik mot Mbeki för att inte ta AIDS-epidemin på tillräckligt allvar.
Mandela har belönats med över 250 utmärkelser under sin livstid....
Nelson Mandela - en man vi alltid kommer att minnas som historiens störste fredskämpe
Hå hå ja ja.... hå hå ja ja... var det blåser i träa i dag....
Man skulle kunna tro att Sven har namnsdag idag istället för igår..o att han firar det ordentligt med att "shaka loss"..
Herre min skapare vad det blåser/viner ute idag...snön yr från alla håll o det är med andra ord ett riktigt otäckt väder...
Nöttoppar med apelsin ca 15 st
100 g rostade hasselnötter
200 g mjölkchoklad
1 apelsin
Gör så här:
1. Hacka rostade hasselnötter.
2. Smält mjölkchoklad över vattenbad....blanda ner nötter och rivet skal av apelsinen...
3. Klicka på bakplåtspapper på en plåt. Låt stelna i kylen. Ringla ev över smält vit choklad.
Idag är det pepparkaksbak som gäller....T kommer hit med sina döttrar i eftermiddag o vi ska baka pepparkakor ihop..det ska bli trevligt...gjorde det förra året oxå...så det har snart blivit liksom en tradition..från nästa år borde det väl bli det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|