Alla inlägg under december 2013
Jordnötspraliner ca 20 st
100g mörk choklad
1 dl jordnötssmör
2 tsk honung
50 g smält vit choklad
Gör så här:
1. Smält mörk choklad och pensla ischokladformar på insidan med en liten pensel. Låt stelna. Pensla en gång till. Låt svalna.
2. Rör ihop jordnötssmör med honung och klicka i formarna.
3. Ringla över smält vit choklad. Låt svalna i kyl.
Snöbollar ca 50 st
1 1/4 dl vispgrädde
200 g grovhackad vit choklad
3 dl riven kokos
finrivet skal av 1 lime
Gör så här:
1. Koka upp vispgrädde i en liten kastrull...Tillsätt grovhackad vit choklad och låt smälta under omrörning.
2. Blanda i riven kokos och finrivet skal av lime. Ställ i kylen 2–3 timmar.
3. Rulla små bollar av smeten. Rulla i kokos. Förvara kallt.
Ikväll så ska vi iväg o lyssna på "skönsång" (det kan ju komma med en o annan falsk ton) men de är jätteduktiga o modiga som vågar sjunga för en massa folk...o det brukar inte vara några som helst problem...men en vet ju aldrig från gång till gång...
Falska Mozartkulor ca 30 st
125 g mjuk nougat
250 g marsipan
1 msk konjak, rom eller pressad apelsinsaft
150 g mörk choklad
50 g ljus eller vit choklad
Gör så här:
1. Skär nougaten i 30 lika stora bitar.
2. Rulla dem till kulor och ställ dem i kylen.
3. Riv marsipanen och blanda den med konjak, rom eller saft. Dela i 30 lika stora delar, forma till kulor och platta ut dem till rundlar.
4. Lägg en nougatkula på varje och forma marsipanen runt nougaten så att den täcks. Använd lite florsocker om massan är kladdig.
5. Bryt den mörka chokladen i bitar lägg dem i en djup tallrik. Sätt den över en kastrull med kokhett vatten så att den smälter.
6. Doppa kulorna i chokladen, använd en gaffel att rulla kulorna med. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ dem svalt att stelna.
7. Smält ev lite ljus eller vit choklad på samma sätt som den mörka och ringla över kulorna när de stelnat.
Butternut-cup ca 12 st
100 g mörk choklad 70%
100 g mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör
Gör så här:
1.Bryt chokladen i mindre bitar och smält i varsin skål i vattenbad eller i mikrovågsugn. Smält på låg värme/effekt.
2. Fördela den mörka chokladen i 12 stycken minimuffinformar. Ställ in i frysen 5 min att stelna.
3. Smält jordnötssmöret i en kastrull eller i mikro. Klicka den över den mörka chokladen.
4. Toppa formarna med mjölkchokladen och ställ in i frysen att stelna, ca 5 min. Förvaras i kylen
Arrakspraliner ca 30 st
1 tsk arrak
200 g mandelmassa
150 g mörk choklad
15 hasselnötter, eller valnötter
Gör så här:
1.Knåda in arrak eller punsch i mandelmassan, ev i matberedare. Rulla ca 30 små bollar.
2.Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en djup tallrik eller skål. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten eller smält chokladen i mikrovågsugn.
Dela hasselnötterna. Använd en gaffel och doppa mandelmassebollarna i chokladen. Garnera med nötter. Ställ pralinerna svalt att stelna.
Mjölkfri knäck
1dl iMat havregrädde (Oatley)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk mjölkfritt margarin
ev 1/2 - 1/2 dl hackad sötmandel
Gör så här:
1. Blanda havregrädde, ljus sirap och strösocker i en kastrull. Koka kraftigt i ca 20 minuter. Gör knäckprovet.
2. Rör i mjölkfritt margarin och eventuellt hackad sötmandel när knäcksmeten är färdig. Klicka i knäckformar.
Tips
Ger gott resultat även med "gräddprodukter" från Beneviva och Alpro soja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|